Verslag Ster van het Zuiden

Laatste etappe van de ster

Proloog Borlo:
Ik moest van start gaan om 17u48.
De proloog was 5 km lang, maar door de vele wind en een golvend parcours zou het wel eens heel erg lastig kunnen worden.
Ik reed mijn proloog in 7min en 23sec, een 111e tijd op 45 sec van leider Jonas Rickaert.
Zo is nog eens gebleken dat tijdrijden niet mijn ding is alhoewel dit geen slechte tijd is.
In het jongerenklassement sta ik na deze proloog 39e op 41 sec

Rit 2 Bovelingen:
Vandaag moest er 115 km afgelegd worden over 2 grote ronden van 35.5 km en 6 kleine ronden van 7.2 km.
Van in de start kon ik me meteen vooraan handhaven en bleef hier 80 km zitten. Onderweg waren er enkele pogingen, maar deze brachten het niet ver. Intussen waren we in de plaatselijke ronden beland en zat ik nog altijd goed vooraan. In de eerste plaatselijke ronde was er een valpartij vooraan in het peloton waardoor het even scheurde (ik zat vooraan). In de tweede plaatselijke ronde zat ik in de buik van het peloton, maar dit was niet verstandig. Want een ronde later gingen weer een aantal renners op de grond. Even hing alles op een lint, maar ik kon weer aansluiten. Maar door deze val was het moeilijk opschuiven en enkele kilometers later was er weel een valpartij, weer kon ik aansluiten maar het kostte toch wel moeite. We waren nu op goed 3 ronden van het einde. En toen ik opnieuw begon op te schuiven was er net voor de aankomst een enorme valpartij vooraan in het peloton. Zowat het hele peloton moest voet aan grond zetten en er ontstond een kopgroep van 20 man. Ik zat in het derde peloton. Intussen had Jordy Geijsels af te rekenen met kettingbrreuk. Vooraan hadden 4 renners het ruime sop gekozen waaronder 3 Denen en 1 Belg Johan Hemroulle.
In de laatste ronde kon ik nog wat renners oprapen in het zog van de wagen maar dit maakte niks meer uit. Een goede koers gaf een uitermate teleurstellend resultaat. De Denen werden 1, 3, en 4. Johan Hemrouille werd knap 2e. Laurent Pieters won de spurt van het eerste peloton. Ik werd teleurstellend 108e waardoor ik in het algemeen klassement opschoof naar de 107e steken  in het jongerenklassement schoof ik naar de 41e plaats

Rit 3: Borlo
Een rit over 117 km, waarvan 3 grote rondes van 25 km en 4 kleine van 10.5 km.
In de start stond ik vooraan en na slechts 3 km was ik mee met een kleine kopgroep met daarin ook teamgenoot Lars Haverals. In de tweede grote ronde reden er een 8-tal weg, maar hier was niemand van de ploeg. Deze renners bleven vooruit tot het begin van de plaatselijke ronden. Bij ons had Jordy Geijsels weer af te rekenen met pech, hij had vooraan een lekke band. Mijn benen hadden stilaan een goed gevoel gekregen en af en toe probeerde ik mee te glippen in een ontsnapping. Ook bergop had ik geen moeite om te volgen. Maar in de voorlaatste plaatselijke ronde sloeg het noodlot toe. Ploegmaat Jeroen Meersschaert viel en ik kon niet meer uitwijken en rolde in de graskant. Niets erg, dus fiets nemen en weer verder achter de auto's. Ik zag het peloton rijden maar doordat er nog andere renners tussen het peloton en de wagens zaten kon ik de sprong niet wagen in de tegenwind. Ik wachtte even en probeerde het later opnieuw in de bergop. Ik voelde mij nog zo sterk dat ik de andere renners van mijn groepje los  uit het wiel reed. Maar na de bergop was er weer de wind die mij nekte en ik kon geen aansluiting meer vinden. Ik bolde over de meet als 118e. In het algemeen klassement schoof ik op naar de 103e positie en in het jongerenklassement naar de 38e positie.
Alexander Geuens won in een massaspurt voor Tiesj Benoot en Laurent Pieters.
Alweer een zware ontgoocheling en mentaal begon het nu wat dieper te zitten...

Rit 4: Bovelingen - Borlo
De koninginnerit van de Ster over 123 km met enkele pittige klimmetjes in Wallonië.
Ook de vele wind kon het heel erg lastig maken. En het was niet anders.
Ondanks dat ik de eerste 15 km goed vooraan reed, was even later alles in waaiers gereden. Tot mijn grote verbazing was ik door veel renners voorbij gereden terwijl ik dit niet had gemerkt. Ik zat in het 4e groepje, maar hier ging het iets te traag. Met de wind vol op de neus maakte ik alleen de sprong naar het derde groepje met daarin Lars haverals die volop op kop aan het sleuren was om tot bij het tweede groepje te geraken met daarin de gele trui (dit zou later aansluiting vinden met het eerste groepje). Maar aangezien hij dit alleen moest doen slaagde hij hier niet in. Enkele kilometers later volgden we al op 2 minuten 30. Over en uit dus. Op naar het eerste klimmetje van de dag, op papier bij de bespreking een puist, maar toen we er op draaiden een MUUR. 300 à 400 meter aan 14%. 'Gene kak'.
Enkele renners van onze groep werden er dan ook glad uitgereden door het beulenwerk van de groene trui met name Johan Hemmrouille. Ik kon aanklampen. Op weg naar het tweede klimmetje reed Seppe Vervoort een kleine voorsprong bij elkaar maar we raapten  hem weer op. Ons groepje reed nadien als een stel toeristen over de hele baan aan een stevig tempo verder. Enkele renners probeerden nog volop koers te maken terwijl onze achterstand al meer dan 4 minuten bedroeg op 5 koplopers (Tiesj Benoot, Piotr Havik, Ruben Pols, Dries Van Gestel en Benjamin Declerq). Na de grote ronde moest onze groep 'spurten' voor de plaatsen. Ik reed als laatste van mijn groep over de streep, uiteindelijk als 83e. Vooraan in de koers waren de gele trui en Jonas Rickaert naar de 5 gereden en even later reed een enorm sterke Jonas Rickaert nog eens weg. In de laatste plaatselijke ronde had hij zelfs 1 minuut en 32 seconden voor. Virtueel geel dus! Maar doordat achter hem alles was samen gekomen met het peloton(15 man) reden de al even sterke Denen Rickaert zijn voorsprong aan flarden. Rickaert won met 2 seconden voorsprong de koninginnerit van de ster voor Laurent Pieters en Alexander Geuens!
Ik kon aan het einde van deze mooie 4-daagse een 90e plaats in het algemeen klassement behalen en een 32e plaats in het jongerenklassement.

Al bij al een mooie ervaring om volgend jaar zeker opnieuw te doen, maar hopelijk met een beter resultaat en minder pech!