vrijdag 27 juli 2012

Verslag koers Kanegem


Na de stage in Luxemburg, werd er een wedstrijd verreden in Kanegem. Dit alles ter herdenking van de lokale held, Briek Schotte. Er moest slechts 80 km betwist worden, niet zo veel. Maar misschien niet zo erg na de harde trainingsweek.
Toen de koers van start was gegaan, voelde ik meteen dat de stage nog in de benen zat. Desondanks reed ik een goed wedstrijdbegin. Maar iets voor halfweg koers sloeg he gevoel om. Ik kende een dipje en reed enkele ronden aan de staart van het peloton. Het foute moment. Tien renners reden weg en zouden we niet meer terug zien... Ondanks dat het peloton een zeer strak tempo onderhield op het licht golvende parcours konden de 10 leiders steeds iets meer uitlopen. 
Ik keek op mijn kilometerteller en zag een gemiddelde staan van 42 km/u na 70 km. Nu wist ik waarom ik het soms lastig had. De snelheid was ik niet meer gewoon van in Luxemburg. Op 3 ronden van het einde kwam ik er terug wat door en schoof ik langzaamaan op, tot ik in de snuit van het peloton belandde. De 10 vooraan begon te pokeren en in de laatste ronde was hun voorsprong een goede 20 seconden. Ik bleef vooraan rijden omwille van de smalle baantjes in het parcours.
Zoals gewoonlijk waren er in de laatste ronde nog een paar aanvallen om voor het peloton te eindigen. Martijn De Meestere was de eerste en had een 10-tal seconden voorsprong, Berne Vankeirsbulik reageerde maar bleef hangen tussen De Meestere en he peloton. Even later ging Simon Blondeel en aangezien ik in zijn wiel zat, glipte ik mee. We raapten eerst Vankeirsbilck en daarna De Meestere op en reden met ons 4 richting de tien leiders. Op goed 2 km van het einde hadden we ze heel dicht in het vizier, maar me de licht dalende wegen richting finish, konden we niet meer tot op het wiel komen. Piet Allegaert won nipt de spurt voor Jonathan Vanbetsbrugge en Edward Planckaert. Op het einde moest Blondeel de rol lossen in ons groepje en De Meestere werd ondanks zijn late aanvalspoging voorbij gesneld door Vankeirsbilck die ik volgde in zijn wiel. Ook Vankeirsbilck leek stil te vallen op de licht hellende laatste kilometer maar hield toch stand en won de spurt voor de 11e plaats. Ik werd 12e op een kleine 20 seconden van Allegaert. Enkele tellen na ons, bolde De Meestere als 13e over de streep en Blondeel werd 14e.

De uitslag is misschien niet helemaal terecht als je het vergelijkt met het gevoel in de koers, maar het overige gevoel werd wel bevestigd van vorige week.
Woensdag wordt er gekoerst in Kleit!


Behoorlijk aan het afzien in het dorp van Briek Schotte




zondag 22 juli 2012

Verslag koers Strijpen

Altijd lastig in Strijpen en ook dit jaar was dit niet anders! 96 km op een golvend parcours met ook een stuk kassei. En toch ook een sterk deelnemersveld met onder meer Wout Van Aert, Nils Politt, Bavo Haemels, Tao Geoghegan Hart en Daniel Pearson. Ik stond achteraan om te vertrekken en meteen vlogen ze er in! 7 renners reden weg, even later kwam ik aansluiten.Aangezien ze meestal vroeg wegrijden in Strijpen, dacht ik dat het al gebeurd was, maar alles was even later te herdoen. Nog geen 100 meter later reed er weer een 9-tal weg, met bijna allemaal dezelfde renners. Ik probeerde in 1 ronde tot 5 maal toe het gat te dichten, maar telkens zat het peloton in mijn wiel! Gelukkig werden ze na de 4 ronde ingerekend. Maar opnieuw reden slechts 2 km later, 9 renners weg! Enkele enkelingen reden naar de 9 leiders, en zo werd de groep steeds groter. Ook ik waagde mijn kans op een lastig stuk, en reed met een sterke Nils Politt naar de ondertussen 13 leiders. Nadien kwamen er nog 3 of 4 renners aansluiten, wat het totaal op ongeveer 19 renners bracht.
Het draaide niet rond en af en toe reden groepjes van 5 of 6 man weg. En dat gedurende 2 ronden lang. We waren nu bijna op 3 ronden van het einde en één man, Vansteenkiste Bright was op zijn kousenvoeten weggereden. Angelo De Ketele en Bavo Haemels volgden op korte afstand. Ik dacht in mezelf dat als ze iedereen laten rijden, ik ook eens kon proberen. En zo bleek! Alweer krijg ik de sterke Nils Politt mee in het wiel en we reden naar de 2 achtervolgers. Toen we Vansteenkiste kwamen, kon hij niet aanpikken en waren we dus met 4 leiders. We reden bijna direct een minuut vooruit. Angelo De Ketele spurtte een ronde te vroeg voor de overwinning en verspilde zo zijn krachten voor de laatste ronde. Wonder boven wonder kwam één man nog aansluiten. De vinnige Wout Van Aert kwam aansluiten, rustte even uit in ons groepje en ging er een kilometer later vandoor. Niemand ons vieren had een antwoord en zo reed Wout Van Aert nog 30 seconden bij elkaar op slechts anderhalve kilometer! Ik had me in tweede positie genesteld in het wiel van Angelo De Ketele voor de spurt. Toen Nils Politt aanging aarzelde ik even, waardoor hij direct een klein gaatje had. Daarna kwam ik over De Ketele en Spurtte naar de derde stek voor Bavo Haemels en Angelo De Ketele.

Spurt voor de tweede plaats, gewonnen door Nils Politt. Ikzelf 3e


De vorm van de voorbije 2 koersen werd dus bevestigd met een mooie podiumplaats in een lastige koers!
De komende week werk ik een stage af in Luxemburg om zo het niveau nog te verhogen! Tot volgende week in Kanegem/Tielt!

Verslag koers Vrasene

Op weg naar Vrasene hadden we af te rekenen met een serieus onweer!
Eens op de koers aangekomen was het onweer verdwenen! Maar vlak voor de start begon het alweer water te gieten. Hierdoor haakten zo'n 20-tal renners af en gaven hun rugnummer weer af. Ik niet, samen met 57 andere renners trotseerde ik de hevige regen! De eerste 4 ronden werden betwist in overdreven weersomstandigheden met hagel en bliksem! Ik had mij wat schrik opgedaan bij een bijna valpartij dus hield ik me wat achteraan. Net voor halfweg koers reden 3 renners weg, ze namen zo'n 40 seconden. Ik trok mijn regenjasje uit en voelde dat het het moment was. Nog geen kilometer later zette ik me op kop van peloton en reed ik weg, één iemand kwam aansluiten. In een halve ronde tijd reden we het gaatje toe. Toen we bij de 3 kwamen, kwamen nog eens 2 renners aansluiten. We waren immers op 6 ronden van het einde. Even dacht ik dat we weg waren, maar op 3 ronden een half het einde werden we weer ingelopen. Het sein voor een sterke Duitse Nils Politt om weg te rijden, hij nam direct een 40-tal seconden en weg was hij! Op anderhalve ronde van het einde reden nog 8 renners weg, ik kon net niet aanpikken omdat ik aan het eind van mijn Latijn was vanwege de afmattende koers! Ik werd uiteindelijk 29e, maar reed een goede koers!
Nils Politt won met nog slechts 6 seconden voor Dante Verlee en Wesley Van Dyck! Op naar Strijpen!

Verslag Oostkerke/Damme

Na de materiaalpech van de dag voordien in Destelbergen, trokken we richting Oostkerke om te koersen!
Wisselvallig weer met enkele buien zou er voor kunnen zorgen dat het een pittige koers zou worden.
Zeker aangezien er uitgestrekte velden waren waar dus geen beschutting was voor de hard blazende wind!
We waren slechts met 40 renners, maar op de smalle baantjes was dit meer dan genoeg.
De hele koers was erg gesloten, er waren veel aanvalspogingen maar er geraakte niemand echt weg.
Ook ik probeerde een 6-tal keer om weg te geraken, maar het had geen nut. Op 3 ronden van het einde geraakten 4 renners wel weg en zei zouden met slechts 15 seconden wel eens kunnen spurten voor de overwinning! Maar toen het overige peloton zich klaarmaakte voor de spurt, werden de 4 vluchters toch nog gegrepen op 400 meter van de meet. Ik zat in het juiste wiel van de Lorenzo Blomme, die in het wiel zat van de nog snellere Alxander Geuens. Maar toen de 4 vluchters werden ingerekend, begon het peloton breed over de baan te rijden en verloor ik het wiel van Blomme! Jammer want Geuens won de koers voor Blomme! Ik werd 22e, maar voelde me zeer goed tijdens de koers! Dat belooft voor de volgende koersen!